Alegerea calelor plan-paralele

De ce grad de precizie aveți nevoie?

Gradul 2

Aceste cale plan-paralele sunt utilizate în mod obișnuit ca etaloane de lucru în camerele de inspecție din cadrul atelierelor / halelor de producție, pentru reglarea și calibrarea instrumentelor de măsură și altor echipamente, ca și pentru inspecția sculelor, dispozitivelor și mașinilor.

Gradul 1

Calele plan-paralele din această clasă sunt utilizate ca etaloane de lucru pentru calibrarea calibrelor lise și instrumentelor de măsură în camerele sau zonele de inspecție din cadrul atelierelor / halelor de producție.

Gradul 0

Aceste cale plan-paralele sunt utilizate ca etaloane ale întreprinderii în laboratoare metrologice sau camere de inspecție cu mediu controlat, pentru etalonarea calibrelor și a echipamentelor de măsură.

Gradul de calibrare K

Calele din această clasă de toleranță sunt destinate a fi utilizate ca etaloane de referință în laboratoarele de metrologie ale institutelor naționale, acreditate oficial sau nu. Aceste cale se utilizează ca etaloane pentru calibrarea altor cale plan-paralele, etaloane de lungime având aceeași acuratețe, cât și pentru calibrarea instrumentelor de măsură.

Gradul 00

Noul standard ISO 3650 nu mai ia în considerare această clasă de precizie, întrucât incertitudinile de măsurare obținute prin procedura de calibrare conduc de obicei la disproporții față de toleranțele specificate.
Regulile de exprimare a incertitudinii măsurării pentru probarea conformității sau neconformității unui produs față de specificație, așa cum este specificat în standardul ISO 14253-1:1998, au impus decizia de a retrage clasa de precizie 00.
O largă experiență în domeniul calelor plan-paralele a dovedit că cele din gradul de calibrare K pot înlocui cu ușurință calele din gradul 00.

Deviațiile limită și toleranțele

Cale plan-paralele - deviații limită și toleranțe

ln – lungimea nominală
lc – lungimea în zona centrală
v – variația cu fo și fu
te – deviația limită în orice punct, față de lungimea nominală
tv – toleranța variației în lungime
tf – toleranța planității feței

 

Cale plan-paralele - toleranța planității feței

Cale plan-paralele - deviații limită și toleranțe (ISO 3650)


Distribuiți această pagină: